FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

metoda Charmata

metoda produkcji win musujących, w której druga fermentacja następuje w zamkniętej kadzi; do hermetycznego zbiornika dodaje się cukru i drożdży, cukier zamienia się w alkoholdwutlenek węgla (CO2); CO2 nie mogąc się ulotnić, rozpuszcza się w winie; wino rozlewa się pod ciśnieniem; powstały trunek jest niższej jakości, ale zdecydowanie tańszy od win musujących produkowanych metodą tradycyjną (szampańską); metoda wzięła swą nazwę od nazwiska Eugena Charmata, który wynalazł ją około 1910 r.; we Francji nazywana jest cuve close, w Stanach Zjednoczonych bulk process lub Charmat process, we Włoszech metodo charmat, czasami autoclave, w Hiszpanii granvas, w Portugalii – metodo continuo; metodą tą wytwarza się wiele win musujących, m.in. asti spumante, lambrusco, większość niemieckich sektów


POKAŻ: