FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

masło, masłowe, maślane

aromat wtórny i empireumatyczny, pochodzenia fermentacyjnego o konotacjach pozytywnych lub negatywnych; określenie wina o bogatym aromacie i smaku świeżego lub topionego masła, zbliżony do orzechów laskowych; występuje w bardzo dojrzałych winach, o niezbyt wysokiej kwasowości, miękkich i bogatych; cecha wielu białych, dojrzałych burgundów (np. meursault, montrachet, chassagne montrachet, corton charlemagne, montagny, pouilly fuissé), niektórych alzackich pinot gris, bogatych, dojrzewanych w dębie chardonnay z Nowego Świata (Australia, Chile, Kalifornia); także w bordoskim sauternes, a właściwie sémillon będącym jego głównym elementem, pojawia się smak masła; świadczy on także o tym, że wino przeszło fermentację jabłkowo-mlekową; określenia tego używa się również do opisania bogatej, pochodzącej z palonej beczki, gładkiej, kremowej tekstury wina, szczególnie kalifornijskich, chilijskich i australijskich chardonnay; zapach maślanej bułki mają szampany blanc de blanc; wino z dominantą maślaną daje wrażenie ciężkości, a nawet jeśli niektórzy uważają ten aromat za mało elegancki, z całą pewnością nadaje winu smakowej i aromatycznej złożoności; czasami jednak wino ma  smak starego, zjełczałego masła, co może świadczyć o zaatakowaniu go przez bakterie; określenie to nie jest elementem tekstury wina; aromatów rodziny; jedwabiste; rancio; aromaty fermentacyjne; wady wina


POKAŻ: