FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

kwaśne

określa wino o zapachu i smaku zdominowanym przez kwas octowyoctan etylu; poważny defekt niewymagający specjalnego komentarza; wino k. działa na kubki smakowe jak cytryna, jest nadmiernie kwaskowate; technicznie wino k. ma zbyt wysoką kwasowość lotną, prawdopodobnie pochodzącą od niedojrzałych winogron, ale także może być rezultatem ich uprawy na przesyconej solami glebie; przyczyną nadmiernej kwasowości może też być choroba wina spowodowana pojawieniem się bakterii octowych, gdy wino wystawione jest na działanie powietrza (kwaśnienie wina); bakterie octowe powoli mogą wino zamienić w ocet winny; wino musi mieć odpowiednią kwasowość, ale nie może być zbyt kwaśne: kwasowość czyni je przyjemnym, świeżym, nadaje mu wigoru; określenie „kwaśne” jest synonimem kwaskowatości, ale implikuje pewne przekroczenie jej dopuszczalnego poziomu; niektórzy mało elegancko mówią po prostu: „Kwach!”; akceptowalne stężenie kwasów dla win wytrawnych wynosi 0,6–0,75%, dla słodkich 0,7–0,85%; w niektórych ciepłych czy gorących regionach winiarskich, gdzie kwasowość wina jest niska (np. Kalifornia), dopuszcza się dokwaszanie wina; w mocno garbnikowych winach akceptowalne jest wyższe stężenie kwasów; octowe; ostre; kwasowość całkowita


POKAŻ: