FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

degustacja smakowa

najważniejszy etap analizy zmysłowej zwanej także analizą organoleptyczną; teoretycznie analiza smakowa powinna ograniczyć się do wrażeń smakowych, czyli tych odbieranych jamą ustną; powszechnie wiadomo, że ludzkie kubki smakowe mogą wyczuwać dosyć ograniczony zestaw smaków: kwaśny, słodki, słony i gorzki; słonego smaku raczej nie należy oczekiwać w winie, a  gorycz nie jest w nim pożądana; za pomocą jamy ustnej można odkryć, odczuć, ocenić, zmierzyć także wrażenia dotykowe (dotykowe cechy wina), chemiczne i temperaturę; garbniki (taniny) mają właściwości ściągające, cukier wyczuwalny jest tylko w winach półwytrawnych i słodszych; w winach wytrawnych o małej zawartości kwasów aksamitny posmak alkoholu może sprawiać, że wino może wydać się minimalnie słodkie; wino należy smakować, biorąc do ust dostateczną jego ilość, jednocześnie wciągając powietrze, by napój dotlenić, następnie „przeżuwa się” je, mieszając językiem, starając się zidentyfikować zawartość cukrów, kwasów i garbników; oceniając wszystkie te elementy, ustala się stopień zrównoważenia wina, jego harmonii; terminy dotyczące smaku powinny być dosyć ściśle określone i znane degustującym, np. mówiąc o winie, że jest tępe, ciężkawe (ciężkie) i bez wyrazu, powinno się mieć na myśli to, że brakuje mu kwasowości absolutnie niezbędnej w każdym winie; warto pamiętać, że przewaga garbników i kwasowości powoduje, że wino jest zamknięte, twarde lub sztywne, przewaga kwasów nad garbnikami sprawia, że jest ono kanciaste, zbyt duża zawartość garbników oraz kwasów powoduje, że staje się ono cierpkie; wina młode o przewadze kwasów i cukru są łatwe do picia; wino o lekko słodkiej dominancie, o łagodnych taninach, nieco niskiej, umiarkowanej kwasowości, miłe na podniebieniu określa się często jako miękkie, gdy przeważa w nim kwasowość – jako kruche; istotna dla smakowych cech degustacyjnych wina jest jego długość, czyli wyrażony w sekundach czas, w którym aromat smak wina pozostaje w ustach: im wino lepsze, tym jest on dłuższy; d.s. jest sztuką trudną, wymagającą dużej wrażliwości, nieco cierpliwości oraz pewnej wiedzy, którą trzeba posiąść, głównie poprzez ćwiczenia; niezwykle trudno jest sprecyzować słowa mające określić smak wina: trunek ten należy do najbardziej złożonych smaków, jakich można doświadczyć, co poniekąd tłumaczy terminologię związaną z winem, często postrzeganą jako dziwaczną; smak ponadto jest często odczuciem bardzo subiektywnym, a nie naukowym; w d.s. to podniebienie jest przewodnikiem; usta; atak; faza środkowa; finisz; degustacja węchowa; degustacja wizualna


POKAŻ: