FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

dębowe

wino, w którym dominuje aromat dębu i wysoka zawartość niedojrzałych tanin niezrównoważonych dobrą owocowością; jako termin degustacyjny stosowany jest głównie do wina przesadnie zdominowanego przez smakzapach dębu, smakującego bardziej drewnem niż owocem, agresywnego z powodu nadmiaru tanin; nadmierna dominacja dębu nie jest pożądana, jest wadą wina, zdarza się ona w przypadku tańszych win, gdy używa się do ich wytwarzania wiórów dębowych, by osiągnąć cechy wina starzonego w beczce, lepszego niż jest w istocie; zbyt długie przetrzymywanie w dębie może prowadzić do utraty jego cennej owocowości; jeśli nie jest to cecha negatywna, określa się tak wino wykazujące cechy dębowej beczki, w której dojrzewało; dąb manifestuje swą obecność na różny sposób, w zależności od wina, źródła pozyskiwanego drewna, stopnia spiekania beczki, jej wielkości i od tego, czy była ona nowa czy już używana do starzenia; najprzyjemniejszy smak i zapach powstały na skutek kontaktu wina z drewnem pochodzi z nowych beczek dębowych; może mieć aromat palonego drewna, pieczonego chleba (grzanki), orzechów kokosowych, wanilii, cynamonu, dymu, kawy, cedru, karmelu, goździków, czekolady; dojrzewanie wina w lekko palonych beczkach pozwala na utrzymanie harmonii między jego owocowością a taninami, nieco mocniej palone dają wina bogatsze, bardziej aromatyczne i o lepszej strukturze, te najmocniej palone dają intensywny aromat palonego drewna, mielonej kawy i czekolady; dobrze zintegrowany dąb nie powinien być wyczuwalny, winien dodawać winu złożoności bez dominowania w smaku i bukiecie; większość najwspanialszych win na świecie dojrzewa w dębie przed butelkowaniem; białe wina starzone w dębie często mają aromat i smak ananasa i innych owoców tropikalnych, czerwone mogą mieć zdecydowany zapach wanilii, kopru i przypraw (aromaty korzenne); w młodości dąb jest równoważony przez smak owocowy, który zmniejsza się wraz z wiekiem wina; jeśli młode wino jest przesadnie d., niezrównoważone owocem, daje równie przesadnie d. dojrzałe wina; zwykle wina starzy się w dębie 3–30 miesięcy; zwykle określenie d. ma wydźwięk pejoratywny; dąb; drewniane; drewno


POKAŻ: