Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige (Południowy Tyrol), najbardziej na północ wysunięty region winiarski Włoch, otoczony Alpami i Dolomitami. W regionie tym jest zaledwie 15% ziemi uprawnej, z czego poważną część stanowi wino. Trudne warunki geograficzne sprawiają, że winiarze dokładają starań, aby wina były wysokiej jakości, bo jedynie to może zapewnić opłacalność produkcji w tych warunkach. Stąd około 3/4 produkcji winiarskiej regionu ma klasę DOC. Trentino Alto-Adige graniczy z Austrią i Szwajcarią. W jej skład wchodzą całkowicie odmienne prowincje : Trentino (wokół Trento) na południu i Alto-Adige czyli Górna Adyga wokół Bolzano na północy. Region ten jest historycznie częścią Austrii, stąd język niemiecki jest tu równoprawnym z z językiem włoskim.

Najlepsze wina z DOC Alto Adige pochodzą z takich stref jak Colli di Bolzano/Bozner Leiten, Meranese di Collina/Meraner, Santa Maddalena/St Magdalener, Terlano/Terlan, Valle d\’Isarco/Eisacktal i Val Venosta/Vinschgau. Mimo, że alpejski klimat jest idealny dla białych, perfumowanych win, 2/3 tutejszych win to wina czerwone. Dominuje tu Schiava zwana również Vernatsch (w Niemczech Blauer Trollinger), dająca lekkie jasne, czerwone wina. Najbardziej ceni się St Magdalener / Santa Maddalena, z malowniczych wzgórz Bolzano. Najbardziej znanym winem jest z kolei Caldaro / Kalterersee, produkowanym wokół jeziora o tej samej nazwie. Teroldego, rośnie na północ od Trento, jest niezwykle atrakcyjnym winem kiedy jest młodym, w dobrych latach może się całkiem dobrze starzeć. Innym winem z Trentino jest Marzemino, lekkie, przyjemne, czerwone bezpretensjonalne wino do codziennego spożycia.

W obu prowincjach coraz więcej uprawia się Cabernet Sauvignon i Merlot. Tu produkuje się wreszcie jedne z najlepszych włoskich rosé, wśród nich lepiej znany Lagrein Kretzer. Znajdziemy tu też dosyć kosztowne, o kwiatowym aromacie Moscato Rosa, interesujące, rzadkie deserowe wino.

Nie braknie też producentów Silvanera, Veltlinera, Gewürztraminera, Müller Thurgau i białego Moscato.Znajdziemy tu jedne z lepszych włoskich Chardonnay (z których robi się także znakomite, tworzone metodą klasyczną musujące wina), Pinot Bianco, Pinot Grigio i Sauvignon Blanc. Znany nam piękny alzacki Gewürztraminer, nazwę zawdzięcza tyrolskiej miejscowości Tramin.

ALTO ADIGE
Wina w tej apelacji produkuje się w prowincji Bolzano. Jest to jeden z najstarszych regionów winiarskich w Europie. Wino wytwarzali tu już Etruskowie na ponad tysiąc lat przed Chrystusem. Największy wkład w rozwój miejscowego winiarstwa wnieśli jednak Rzymianie, którzy tutaj po raz pierwszy zastosowali dębowe beczki do konserwacji i przechowywania wina. Samą beczkę, jak wiemy, wynależli Frankowie, ale stosowali ją chyba pierwotnie do piwa. W Alto Adige produkuje się wina białe, czerwone i różowe a także Spumante, Passito i wersje Riserva. Aromatyczny Alto Adige Traminer jest winem idealnym do skorupiaków, minestrone, jarzyn, świeżego Grana, całkiem przyjemny jako aperitif. Lagrein Rosato, w temperaturze 12-14 stopni dobry jest do wieprzowiny i nie tylko. Miejscowy Pinot Noir stosowany bywa do kiełbas, pieczonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów.

TEROLDEGO ROTALIANO
Wino produkowane w wersjach Rosso, Rosato i Superiore. Teroldego jest rodzimą odmianą Trento. Uważane jest za główne wino regionu. Nazwa prawdopodobnie pochodzi jeszcze z czasów austro-węgierskich – Tiroler Gold – czyli Złoto Tyrolu. Teroldego pije się w temperaturze 16-18 stopni, najlepiej do czerwonych, pieczonych mięs, dojrzałych serów i specjalności miejscowej kuchni. Wino najlepsze jest po 2-3 latach od zbioru. Rosato pije się w temperaturze 13-14 stopni do salami, kiełbas i innych miejscowych dań. Superiore jest znakomite do dojrzałego Grana Padano, domowego salami i w ogóle kuchni tyrolskiej.

APELACJE REGIONALNE

DOC
Alto Adige
Caldaro or Lago di Caldaro
Casteller
Teroldego Rotaliano
Trentino
Trento
Valdadige
Valdadige Terradeiforti

IGT
Atesino delle Venezie
Delle Venezie
Mitterberg
Vallagarina
Vigneti delle Dolomiti