Campagna (Kampania)

kampania
Kampania – Campania Felix – Kampania Szczęśliwa, jak nazywali ją Rzymianie, to rzeczywiście region sprzyjający produkcji wina. To tu, na północ od Neapolu wytwarzano sławne w rzymskim imperium wino falerniańskie. Już wtedy doceniano wulkaniczna glebę okolic Wezuwiusza oraz lesiste wzgórza Avelino. Walory tej krainy pierwsi zauważyli Grecy, wprowadzając do dziś uprawianą winorośl: Aglianico, Greco i Falanghina.

Kampania. W czasach współczesnych jakby zapomniano o sławnej przeszłości winiarskiej regionu. Wszystko jednak zmienia się na lepsze dzięki ambitnym winiarzom nowego pokolenia. Wprowadza się nowoczesne techniki winifikacyjne, poprawia się jakość. Coraz więcej jest win klasyfikowanych jako DOC. Wino Taurasi, jako pierwsze w Kampanii i na południu Włoch, uhonorowane zostało klasą wina DOCG. Wielu winiarzy zaczyna uprawiać rzadkie, tzw.odmiany archeologiczne, starając sie zainteresować klientów trochę znudzonych powszechnie występującymi odmianami. Taurasi, „Barolo południa”, jak i Falerno del Massico, pięknie starzejące się wina, produkuje się z takiej właśnie antycznej odmiany – Aglianico. Greco, inny szczep rozpowszechniony na południu, znany u nas w postaci wina Greco di Tufo. Fiano, odmiana stosowana w niepowtarzalnym, cenionym już przez starożytnych – Fiano di Avellino. Falanghina, następna odmiana, wydaje się być podstawą białej wersji starożytnego wina falernianskiego. DOC Campania to również sławne wyspy Capri i Ischia oraz piękne tarasowe winnice Penisola Sorrentina i Costa d\’Amalfi.

DOCG TAURASI
Apelacja z okolic Avellino cieszy się międzynarodową reputacją. Taurasi, jako miejscowość, jest centrum produkcji wina o tej samej nazwie. Antyczne wino, cieliste, o znakomitej strukturze, surowe, szorstkie, aromatyczne. Wino musi starzeć sie trzy lata w kasztanowej lub dębowej beczce. W następnych trzech latach wino osiąga pełnię swoich możliwości. Znakomite do pieczonych, czerwonych mięs. Aglianico wprowadzili Grecy. Mimo, że szczep ten spotykany jest na całym południu Włoch, w Kampanii znalazł najlepsze dla siebie środowisko.

DOC FALERNO DEL MASSICO
Nie ma drugiego takiego wina i miejsca tak głęboko zakorzenionego w rzymskiej mitologii jak Falerno. Wiąże się ono nierozerwalnie z bogiem wina – Bachusem. Legenda mówi, że Bachus w swojej śmiertelnej postaci ukazał się staremu rolnikowi o imieniu Falernus, żyjącemu na zboczach góry Massico. Mimo, że Bachus w niczym nie przypominał boskiej postaci, Falernus ugościł gościa wszystkim co miał, mlekiem, miodem i owocami. Wzruszony Bachus wynagrodził staremu rolnikowi jego gościnność zamieniając mleko w wino. Falernus upił się i zasnął natychmiast. W tym momencie Bachus zmienił zbocza Massico w ogromną winnicę, zapoczątkowując tradycje i sławę wina, o którym głośno było w cesarstwie rzymskim.. Falernum albo Falerno wychwalane i rekomendowane było przez wszystkich poetów klasycznego Rzymu. Pili je rzymscy cesarze i armia podbijająca świat dla rzymskiego imperium. Po upadku Cesarstwa Zachodniego o Falernum nieco zapomniano, ostanie momenty splendoru przeżywało w Królestwie Neapolu. W ostanich latach zaczyna się wykorzystywać komercyjnie fascynację historią i mitologią tego mitycznego wina . Efektem tego jest polepszenie się jakości wina i uzyskanie klasy DOC.

DOC FIANO DI AVELINO / APIANUM
Prowincja Avellino jest całkowicie obsadzona winoroślą. To z tej prowincji pochodzą znane włoskie wina Greco di Tufo, Taurasi i Fiano. Fiano di Avellino wywodzi swą nazwę od szczepu, który Latynowie nazywali Vitis Apiana, dlatego, że winogrona były tak słodkie (api – pszczoła). Wino, którego historia ma kilka tysięcy lat, wysoko cenione było w Średniowieczu. Duża zawartość cukru w gronach umożliwia produkcję naturalnie słodkiego musującego wina, cenionego bardzo przez tubylców. Dopiero po latach eksperymentów miejscowym winiarzom udało się wyprodukować wytrawne Fiano, eleganckie, wyrafinowane wino o intensywnym zapachu i harmonijnym smaku, o zapachu pieczonych orzechów laskowych. Wino jest wysoko cenione jako aperitif, ale komponuje się doskonale z daniami bazującymi na owocach morza.

DOC GRECO DI TUFO
Greco di Tufo jest najstarszą odmianą na obszarze Avellino. Pochodzi z greckiej Tessalii. Potwierdzeniem jest krótka, poetycka inskrypcja sfrustrowanego kochanka, na fresku odkrytym w Pompei z I wieku przed Chrystusem: „Jesteś naprawdę zimna, Bytis, zrobiona z lodu, ponieważ ostatniej nocy nawet wino Greco nie mogłoby Cię rozgrzać”. Pierwotnie Greco uprawiano na zboczach Wezuwiusza, gdzie nazwano je Lacryma Christi (Łzy Chrystusa). Póżniej zaczęto uprawiać je w okolicach Evellino i w tym właśnie regionie uhonorowano je klasą DOC. Wino jest dystyngowane i kontrastuje z dziką naturą Irpinii.

DOCG
Fiano di Avellino
Greco di Tufo
Taurasi

DOC
Aglianico del Taburno
Aversa
Campi Flegrei
Capri
Castel San Lorenzo
Cilento
Costa d’Amalfi
Falerno del Massico
Galluccio
Guardia Sanframondi / Guardiolo
Irpinia
Ischia
Penisola Sorrentina
Sannio
Sant’Agata dei Goti
Solopaca
Taburno
Vesuvio

KAMPANIA. APELACJE REGIONALNE

IGT
Beneventano
Campania
Colli di Salerno
Dugenta
Epomeo
Irpinia
Paestum
Pompeiano
Roccamonfina
Terre del Volturno