Sachsen (Saksonia)

Saksonia jest najbardziej na wschód wysuniętym regionem winiarskim Niemiec. Winnice położone są wzdłuz Elby, z biegiem rzeki od miejscowości Pillnitz. Centrami produkcji wina są Radebeul i Meißen (Miśnia). Po połączeniu Niemiec region ten bardziej otworzył się na turystykę (a jest tam co zwiedzać), co pomogło rozwinąć się tutejszemu winiarstwu. Pierwsze wzmianki o uprawie wina w Saksonii pojawiają się w XII wieku. Podobnie jak w innych regionach Niemiec, pierwsze winnice powstają w majątkach kościelnych i możnowładców. Łącznie z winiarstwem rozwija sie sztuka i architektura.Większość winnic powstaje między Dreznem a Diesbar-Seusslitz, w północnej części Sakońskiej Drogi Winnej.

Dziś powoli odbudowuje się winnice na południe od Drezna (Pilnitz i Pirna), bramie do Szwajcarii Saksońskiej. W regionie przeważa szybko dojrzewający Muller-Thurgau. Trudno nam sobie dzisiaj wyobrazić, że w XVI wieku pod uprawą było tutaj 10000 hektarów. Dziś zaledwie 450 i produkuje około 15000 hektolitrów moszczu (2004), z którego, większość wytwarza się wina klasy QbA i QmP. Na tym obszarze uprawia sie około około 85% win białych. Müller-Thürgau-Rivaner (ok. 23%), Riesling (ok. 16%), Weißburgunder (ok. 13%). Produkuje się tu niewielkie ilości tzw. Złotego Rieslinga (Goldriesling), Spätburgundera, rzadki czerwony Traminer i Dornfelder. Tutejsze wina są zdecydowanie wytrawne, o owocowym posmaku. Wina miśnieńskie (Meißener Weine) należą do rarytasów win niemieckich. Interesujące jest to, że nasi znajomi Saksończycy, których znam już ponad 30 lat zawsze częstują nas piwem.

Do najlepszych win saksońskich niewątpliwie należy Weingut Schloss Proschwitz atakże Weingut Vincenz Richter. Obie winnice leżą w okolicach Miśni. Wina te są całkiem interesujące, ceny jeszcze bardziej. Są wśród nich Scheurebe, Riesling, Grauer Burgunder, Traminer a wśród czerwonych – Spatburgunder i Dornfelder.