Languedoc (Langwedocja)

Jeśli spotkali się Państwo z winami Saint-Chinian, Clairette de Bellegard, Clairette du Languedoc, Corbieres, Coteaux du Languedoc, Costieres de Nimes, Cremant de Limoux, Faugeres, Fitou, Limoux, Blanquette de Limoux, Muscat de Lunel, Minervois, Frontignan, Muscat de Mireval, Muscat de Saint-Jean-Minervois – to są to AOC Langwedocji. W Langwedocji uprawia się następujące czerwone odmiany winorosli: Syrah, Grenache Noir, Mouvèdre oraz Carignan Noir i Cinsault. Wsród bialych są Grenache Blanc, Piquepoul Blanc, Bourboulenc Blanc lub Malvoisie, Clairette Blanche, Marsanne Blanche, Roussanne, Vermentino Blanc (Rolle) oraz Macabeu Blanc i Ugni Blanc.

WYBRANE AOC LANGWEDOCJI

CORBIERES
Powstało w 1985 roku i obejmuje wina białe, czerwone i różowe. Region narboński za panowania cesarza Augusta niezwykle się rozwinął. Pod naciskiem jednak konkurencji z Italii w 92 roku ceszarz Domicjan nakazał powyrywać wszystkie plantacje winorośli. Kilka wieków póżniej winnice ponownie odżyły, przede wszystkim za sprawą zakonów Cystersów i Benedyktynów takich jakl Lagrasse i Fontfroide. Między XI a XIII wiekiem pod winoroślą znalazło się tysiące hektarów ziemi. Wielkie ruchy Albigensów w XII i XIII wieku spowodowały spadek produkcji wina. Ponownie wielkie ożywienie produkcji wina nastąpiło dopiero w wieku XVIII, rozwinął się wówczas eksport wina z Corbieres do Rosji i Szkocji. Apelacja ta zamyka się mniej więcej w kwadracie między  Carcassonne, Narbonne, Perpignan et Quillan. Uprawia się tu następujące odmiany: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault wśród win czerwonych i różowych oraz Grenache Blanc, Bourboulenc, Maccabeu, Marsanne, Roussanne wśród win białych. Młode wina  z Corbieres maja aromat czarnej porzeczki, dojrzałej morwy, z akcentami korzennymi, pieprzu, lukrecji, tymianku. Z wiekiem dochodzą aromaty kawy, kakao, zapachy dzikiej zwierzyny.

MINERVOIS
Apelację utworzono w 1985 roku. Wina w tej apelacji wytwarzać można ze ściśle określonych przepisami odmian winorośli, przy wydajności nie przekraczajacej 50 hektolitrów z hektara. Łącznie Grenache Noir, Syrah, Mourvedre i Illadoner-Pelut Noir  stanowić muszą minimum 60% zawartości czerwonego wina (Syrah i Mourvedre minimum 10%). Zawartość Carignan Noir max. 40%. Pozostałe to Cinsault, Picpoul, Terret Noir i Aspiran Noir. Rosé produkuje sie z tych samych odmian co czerwone.Białe wina Minervois wytwarza się z Grenache Blanc, Bourboulenc Blanc, Maccabeu Blanc,  Marsanne Blanche, Rousanne Blanche, Vermentino Blanc oraz w drugiej kolejności max. 20% Picpoul Blanc, Clairette Blanche, Terret Blanc, Mmuscat Blanc a petit grains – (maximum 10%). Na 4500 hektarach znajduje sie około 180 winnic indywidualnych i 35 spółdzielczych. Dominuje tu klimat śródziemnomorski z wpływami atlantyckimi.

COTEAUX DU LANGUEDOC
Apelacja powstała w 1985 roku ze 157 miejscowości. Pod tą nazwą kryją się wszystkie wina w tym regionie, które nie oznaczono jako AOC  Saint-Chinian, Faugeres i Clairette du Languedoc.

SAINT-CHINIAN
W Saint-Chinian wytwarza się wina czerwone i różowe, z odmian Carignan, Cinsault, Grenache. Mourvedre i Syrah. Leży u stóp Montagne Noire, między Faugeres i Minervois. AOC powstało w 1982 roku. Znane było już za czasów króla Karola Łysego, w literaturze od wieku XIII. Lekkie i młode wina są gotowe do picia w ciągu 1-2 lat. Najlepiej podawać do pieczonego mięsa i ptactwa. Lepsze wina, nieco starsze (3-5 lat) podaje się do mięsa i dziczyzny. Różowe wina podaje się do sałatek, wędzonych mięs.

FAUGERES
Faugeres leży w północnej części Langwedocji, w trójkącie \”Béziers-Bédarieux-Pézénas\”. Nad winnicami, o wystawie południowej, dominuje  Pic de La Coquillade (700 m). AOC Faugeres tworzy siedem gmin: Autignac, Cabrerolles, Caussiniojouls, Faugcres, Fos, Laurens, Roquessels. Powierzchnia apelacji wynosi około 5500 hektarów, same winnice obejmują obszar około 2000 hektarów .  Podstawą upraw są Mourvèdre, Syrah, Grenache, Cinsault i Carignan. Wina czerwone maja 4-5 letni potencjal starzenia, rózowe pije sie mlode. Czerwone wina pachną grilem, paloną kawą, dymem, malymi czerwonymi owocami, korzeniami, lukrecją. Stare – skórą i nutami zwierzecymi. Czerwone pic w temperaturze 16-18 stopni, rózowe 11-13 stopni.

POZOSTAŁE AOC
Corbieres Boutenac
Minervois La Laviniere
Saint-Chinian Berlou
Saint-Chinian-Roquebrun
Limoux
Fitou
Cabardes
Malepere
Claitette du Languedoc
Mireval
Frontignan
Lunel
Saint-Jean de Minervois
Picpoul de Pinet
Coteaux du Languedoc – La Clape