Beaujolais

Beaujolais jest najbardziej południową częścią Burgundii, graniczącą z Côtes du Rhône. Jest obok Alzacji, jednym z najpiękniejszych regionów winiarskich Francji. W Lyonie mówi się, że do miasta wpływają trzy rzeki: Rodan, Saona i Beaujolais. Jest to zrozumiałe wziąwszy pod uwagę, że stanowią około 2/3 produkcji win burgundzkich. Ciemne, aż purpurowe wino, z wyraźnym owocowym aromatem, od porzeczek, malin i truskawek aż po śliwki. Urocze, lekkie, radosne. Podaje się je w temperaturze \”cave\”, czyli w temperaturze piwnicy, w której leżakuje. Chłodne, ale nie zimne (frais mais non glacés). Jest winem popularnym, uderzającym do głowy, najczęściej podawanym winem w barach, bistrach czy lyonskich \”bouchon\” . Towarzyszyć może wszystkim niezbyt wyszukanym i bardzo drogim posiłkom. Jedynym dozwolonym przez prawo szczepem czerwonym jest Gamay albo Gamay Noir a jus Blanc (z białym sokiem). Białe wina produkuje się z Pinot, Chardonnay i Aligoté.

Oprócz zwykłego Beaujolais, Beaujolais Supérieur, Beaujolais Villages produkuje się tu 10 wyższej klasy win, tzw. cru. Nie wtajemniczony, często nie do końca jest przekonany, że pije Beaujolais. Są to: Saint-Amour, wdzięczna nazwa dla uroczego wina pełnego owoców, giętkiego i wyrównanego, pije się je młode, najpóżniej 2-3 lata po zbiorze. Julienas, mocne, pełne w ustach, o dobrej strukturze, owocowe, do picia po 2 latach, osiąga pełną dojrzałość po 5 latach starzenia. Chénas, aromatyczne, owocowe, z charakterem, najmniej znane z wielkich Beaujolais. Fleurie, zwykle mówi się, że jeżeli Moulin-a-Vent jest królem Beaujolais, to Fleurie jest jego królową. Wino, o pięknym kolorze, ujmującym zapachu, eleganckim smaku, ze wszystkich cru najbardziej delikatne, wdzięczne i kobiece. Moulin-a-Vent, mocne, męskie, ale wyrównane i harmonijne, niewiele przypomina Beaujolais Nouveau; jest sztandarowym winem Beaujolais. Chiroubles, typowe Beaujolais, lekkie, do szybkiego spożycia, modne, a więc stosunkowo drogie. Morgon, męskie, mocne, ciemne i gęste wino o sympatycznym aromacie porzeczek i wiśni. Brouilly, owocowe, pełne mocy w swej młodości, najpopularniejsze cru, tańsze od Chiroubles, do wypicia w ciągu 2-3 lat.

Côte de Brouilly, wino z winnic położonych w górnych partiach Montagne de Brouilly, bywa, że temperatura osiąga tam 45° Celsjusza, stąd wina osiągają moc nawet 14° ; mocne, pełne wigoru, ale szlachetne i eleganckie. Régnié, najmłodsze cru Beaujolais, znane od 1989 roku. Wino kwiatowe, o aromacie porzeczek i malin, bez garbników w młodości, dojrzewa w ciągu 3-4 lat.

Największym fenomenem eksportowym jest jednak Beaujolais Nouveau, które stanowi prawie połowę produkcji regionu. Boom na to młode wino rozpoczął się dopiero w późnych latach siedemdziesiątych. W trzeci czwartek listopada ta swoista histeria Nouveau rozpoczyna się jednocześnie w Sydney, Nowym Jorku, Sztokholmie, Londynie i oczywiście w Paryżu. W Sopocie bardziej skromnie, ale obchodzimy święto Beaujolais już od 1997 roku. Beaujolais Nouveau zasługuje na to miano w ciągu 3-4 miesięcy. Nie jest wykluczone jednak, że to czego nie udało się sprzedać jako Beaujolais Nouveau, kupicie Państwo w następnym roku jako zwykłe Beaujolais. Beaujolais Nouveau wytwarza się corocznie około 450000 Hl, z tego około 205000 Hl czyli 45%, przeznacza się na eksport. Z tego ponad 70% eksportu przypada na Niemcy (prawie 40%), Japonię i USA.