szukaj
przewodnik
 


polecamy
 
 
Festus: Przewodnik > Europa > Bułgaria

Bułgaria

   

#  Region wschodni (Czarnomorski). W tym leżącym nad Morzem Czarnym regionie leży około 30% bułgarskich winnic w okolicach Warny, Szumen, Targowiszte , na południu w okolicach Burgas i Pomorie. Tam,  na południu leżą winnice, które oparły się atakowi filoksery w latach 1895-1910. Winnice tego regionu wytwarzają najlepsze białe wina, w tym Chardonnay. Większość win, które eksportuje się do Europy Zachodniej nie występują na polskim rynku. Około 80% win to wina białe, 20% czerwone.
   Region Wschodni  dzieli sie na trzy subregiony:
     Subregion Północnego Wybrzeża, w którym są takie miasta jak Kawarna i  Prowadia. Wytwarza się tu głównie białe wina z Chardonnay, Muscat, Sauvignon Blanc, Aligoté, Dimiat, Rkatsiteli i Misket (krzyżówki Dimiat i Rieslinga). Wina są dosyć świeże, owocowe, dojrzałe, ale o dobrej kwasowości. Do najlepszych win subregionu zal;icza się Varna Chardonnay.  
    Subregion Centralny , o chłodniejszym klimacie z uwagi na wysoko położone winnice,  w którym produkuje się najlepsze bułgarskie białe, wytrawne i półwytrawne wina z odmian  Chardonnay, Sauvignon, Riesling, Dimiat i  Gewurtztraminer z Nowego Pazaru, Szumen i  Preslaw. Tu produkuje się znane bułgarskie brandy. Z tego regionu na rynkach zachodnich, łatwiej niż w Polsce, gdzie króluje niezawodna Sophia, znależć można Treasure of Kralevo, Khan Krum Traminer,   Novi Pazar , Chardonnay i  Preslav Chardonnay. 
    Subregion Południowego Wybrzeża , który znamy z miejscowości wypoczynkowych takich jak  Pomorie, Nessebar i  Bourgas. Jest to najcieplejsza część Regionu Wschodniego, wina są tu dojrzalsze, mocno owocowe, głównie białe  Misket, Muskat Ottonel, Dimiat, Chardonnay, Ugni Blanc, Sauvignon Blanc i  Aligoté.

 #  Region Północny (Równina Dunaju).  Około 35% winnic bułgarskich, położony między Dunajem a łańcuchem gór bałkańskich - z północy na południe oraz między Dobrudżą na wschodzie i granicą z Serbią na zachodzie. Produkuje się tu dobrej jakości wina z różnych białych odmian łącznie z Chardonnay, Muscatem, Sauvignon, Aligoté oraz miejscową Misket (krzyżówka Rieslinga i Dimiat), Dimiat oraz Rkatsiteli. Wśród czerwonych są : lokalna Gamza, dobrej jakości Cabernet Sauvignon i  Merlot.  Panuje tu klimat umiarkowany z ciepłą i wilgotną wiosną i długim gorącym latem. Największe winnice znajdują sie w okolicach Rousse i  Svischtov, o gorącym klimacie łagodzonym cyrkulacją  powietrza od Dunaju.

 

 #  Region Subbałkański ,zwany też Doliną Róż. 3/4 to wina białe, reszta czerwone. Mieści się tu około 7% winnic bułgarskich. (Sliven, Slavyantsi, Sungulare. Katlovo) . W regionie tym wytwarza sie niewielkie ilości regionalnego wina. Region Subbałkański dzieli się na dwie części:
   Subregion Subbałkański Wschodni , w którym produkuje się m.in. znane na naszym rynku Sungurlare Misket, lekkie, białe, do szybkiego spożycia wino. 
    Subregion Subbałkański Zachodni, znany jako Dolina Róż. Pochodzą stąd bezpretensjonalne białe Misket i Muscat oraz czerwone Kadarki i   Cabernet  Sauvignion.

 #  Region Południowy,  od dawna należy do największych producentów win w Bułgarii.Gleba jest tu bogata, opada wyższe niż w innych regionach. Ponad 2/3 produkcji stanowią wina czerwone. Region dzieli sie na 3 części:
     Subregion Południowo-Wschodni. Uprawia sie tu przede wszystkim Cabernet Sauvignon, trochę Merlot i Pinot Noir a także trochę białego Misketa. Godne uwagi są obszary wokół Sliven i Korten i Oriachovitza, gdzie produkuje się nieco pełniejsze, cięższe wina. 
    Subregion Południowy.Sławna jest z doskonałych Merlotów z Haskova i Stambołowa (" Merlot Sakar" i " Merlot Stambolovo" )Wina mają stosunkowo dobry potencjał dojrzewania. Z tego subregionu  pochodzi aż 22% bułgarskich winnic. Tracja , Marica, Rodopy. Assenovgrad w Regionie Południowym jest ojczyzną rodzimej winorośli odmiany Mavrud, z którego tworzy się serdeczne , śliwkowe wina, które dobrze sie starzeją, pięć lat i więcej. Znakomite Cabernety i Merloty w klasie Reserve pochodzą z Stambołowa (region Haskovo)
    Subregion Centralny i Zachodni. Region położony wokół Plowdiw, drugiego miasta Bułgarii. Stąd pochodza miękkie i giętkie Cabernety i znakomity miejscowy Mavrud, garbnikowy, z czasem bardzo złożony. Ten region jest skoncentrowany dookoła Plovdiv, drugiego miasta Bułgarii. Cabernet tutaj jest znacząco miękki i giętki, rozważając ich podstarzały potencjał, kiedy tubylczy Mavrud daje plony silny, wino tannic, zdolne wielkiej złożoności z wiekiem (Mavrud Assenovgrad).  Merlot produkowany jest też Perushtitza, Assenovgrad i Sepremvri.

 #  Region Południowo-Zachodni. Produkuje sie tu zaledwie 6% bułgarskiego wina, w pięknym, dzikim regionie. Piękne góry, alpejskie jeziora, górskie lasy. Dumą regionu jest Melnik, zarówno odmiana jak i miejsce, rodzaj miejscowego "caberneta". Dobrze jest uświadomić sobie, ze Bułgaria będąc gdzieś na 20 miejscu w świecie pod względem wolumenu produkcji wina, jest drugim w świecie eksporterem wina w butelkach!(1990). Jest suchy, gorący region na granicy z Grecją. Zbiory odbywają się ponad miesiąc przed pozostałymi winnicami Bułgarii. Wina tutejsze dobrze sie starzeją, mają zapach świeżych tytoniowych liści. Produkcja koncentruje sie wokół miejscowości  Petrich, Damianitza i Harsovo.

Wina bułgarskie dzielą się na następujące kategorie:
 
1. Reserve, specjalna kategoria win poddawanych dojrzewaniu w beczkach typu barrique, mogą być deklarowane jako wina z danego regionu geograficznego (typu włoskiego IGT?) albo AOC.
2. AOC, podobnie jak we Francji wina muszą być produkowane z określonych ściśle odmian w ściśle zdefiniowanym mikroregionie, z ściśle określoną wydajnościa z hektara oraz określoną minimalną zawartościaa cukru w gronach Wina te stanowią tylko około 2% produkcji!. AOC : Novo Selo, Varna Lositza, Iujen Briag Pavlikeni, Sungulare Suhindol, Oriachovitza Svischtov, Sakar Liaskovetz, Stambolovo Russenski Briag, Assenovgrad Kralevo, Brestnik Khan Krum, Rozova Dolina Novi Pazar, Harsovo
3. DGO. Wina z wyselekcjonowanych odmian o deklarowanym przez producenta pochodzeniu geograficznym( regionalnym).   Wina tej kategorii stanowia około 70% produkcji.
4. Wina regionalne, odpowiednik  Vin de Pays, Land Weine. Około 18% produkcji.
5. Wina bez deklarowanego pochodzenia. Około 5%.

Uprawa winorośli w Bułgarii jest dłuższa niż jej historia, sięga czasów antycznych, kiedy terytorium to zamieszkiwały  starożytne plemiona Traków. Najbardziej czczonym bogiem Traków był Dionizos - bóg winorośli i wina! Rozpowszechniony kult Dionizosa istniał tu już w 1400 lat p.n.e. Po osiedleniu się Słowian i Proto-Bułgarów w północno-wschodniej części Bałkanów i założeniu przez Bułgarów w 681 roku swego państwa, przejęli oni doświadczenia i  tradycje uprawy winorośli i produkcji wina plemion trackich. Dzisiaj Bułgaria zajmuje 15 miejsce w świecie pod względem wielkości upraw winorośli (170 000 ha). 70% całej produkcji przeznaczone jest na eksport.

 






wino