North Coast (Północne Wybrzeże)

AVA ALEXANDER VALLEY
Amerykański obszar winiarski (American Viticultural Area) położony w Sonoma County. Uprawia się tu Chardonnay, Gewurztraminer, Riesling, Sauvignon Blanc, Zinfandel i Cabernet Sauvignon. Wśród dwóch tuzinów najbardziej znanych winnic są Geyser Peak, Chateau Souverain, Clos du Bois i Jordan. W Alexander Valley wielką winnicę ma Gallo, w której produkuje swoje niedrogie wina odmianowe, ale także niewielkie ilości drogich win.

AVA ANDERSON VALLEY
Jest jednym z najchłodniejszych kalifornijskich AVA. Powstają tu znakomite Gewurztraminery. Z Chardonnay i Pinot Noir wytwarza się tu tradycyjną metodą wina musujące. Szampański Dom Luisa Roederera wytwarza tu wina musujące, które stawiają Anderson Valley wśród producentów najlepszych win musujących w Ameryce. W głębi Doliny z powodzeniem uprawia się Cabernet Sauvignon i Zinfandel.

AVA DRY CREEK VALLEY
Dry Creek Valley klimatycznie podobny jest do Russian Valley. Zinfandel z tej Doliny jest dojrzały, bogaty o smaku jagód, niezauważalnie pieprzowy. Interesujący jest Sauvignon Blanc, czasami mieszany z Semillon. Cabernety z Dry Creek są zwykle kosztowne, za to o dużej ekspresji, mocno pieprzowe, ziemiste. Jest tu kilkanaście winnic, m.in. Dry Creek Vinyards, Preston, Ferrari-Carano oraz winnica Gallo.

AVA LOS CARNEROS
Region Carneros (Los Carneros) graniczy z San Francisco. Letnie mgły i ciągłe, chłodne wiatry sprawiają, że jest to najlepsze miejsce w Kaliforni dla Pinot Noir. Tutejszy czerwony „burgund” cieszy się dużym uznaniem dla jego unikalnej jakości i intensywności smaku. Jest to także unikalne miejsce do uprawy Pinot Meunier, odmiany używanej do produkcji win musujących.

AVA RUSSIAN VALLEY
Russian River należy do najdłuższych rzek w Północnej Kaliforni. Jako obszar winiarski obejmuje niżej położoną część między miejscowością Healdsburg a Sebastopolem. W południowo-zachodniej części Doliny z powodzeniem uprawia się Chardonnay, Gewurztraminer i Pinot Noir. W dolnej części Doliny wytwarza się wytrawny Gewurztraminer i Riesling (zwany tu Johannisberg Riesling). Największą jednak renomą cieszą się tutejsze Pinot Noir i Chardonnay. Jest tu około 50 winnic (m.in. De Loach, Dehlinger, Rochioli, Joseph Swann i inne).

AVA SONOMA VALLEY
Sonoma, malownicza dolina położona między Sonoma Mountain Range na zachodzie i Górami Mayacamas na wschodzie (także znana jako Księżycowa Dolina – Valley of the Moon). Początki winiarstwa w Dolinie sięgają roku 1825, kiedy zainstalowano tu Stację Misyjną. To stąd winiarstwo rozprzestrzeniło się po całej Kaliforni. Pierwsza winnica w Sonomie, Buena Vista,  wystartowała w 1850, za sprawą Agostona Haraszthy. Sonoma stała się centrum amerykańskiego winiarstwa znana bardziej niż słynna dziś Napa Valley, sąsiadka ze wschodu. Trochę zapomniana, ponownie ożyła w latach 1970-tych. Obejmuje dziś obszar około 3000 hektarów. W południowej części Doliny najlepiej udają się wcześnie dojrzewające Chardonnay, Gewurztraminer, Pinot Noir a nawet Merlot. Na północy, na obszarach nieco ponad linią, gzdie występują przymrozki, najlepszy jest Cabernet i Zinfandel. Około 30 winnic powstało tu dopierp po roku 1970.

Najważniejsze obszary winnic znajdują się w: Calistoga, St-Helena, Oakville/Rutherfort (Robert Mondavi Winery, Mumm Cuvée Napa, Niebaum-Coppola Winery), Yountville (Domaine Chandon) i Napa (Domaine Carneros Taittingera).