nunc est bibendum

SŁOWNIK NA KOŃCU JĘZYKA 201704 | Magazyn Wino

Nunc est bibendum! Struktura wina, nunc est bibendum, szypułki? Kolejne fragmenty naszego Degustacyjnego Słownika WIniarskiego w Magazynie Wino. Życzymy miłej lektury!

STRUKTURA WINA
synonim budowy wina; degustacyjny termin określający pewną „architekturę” wina, jego konstrukcję smakową, czyli wszystkie istotne elementy, takie jak alkohol (w tym gliceryna), kwasy, taniny, cukier, proporcje między nimi itd. oraz koncentrację aromatów; ponadto smak i aromat wina są dodatkowo uzupełnione przez liczne inne, śladowe elementy lotnych i stałych, pochodzących z samych owoców drożdży, minerałów mających swe źródło w glebie, drewnie, powietrzu itd.; na tych składnikach opiera się analiza degustacyjna wina wyrażana przede wszystkim przez wyczucie ciała, tekstury (faktury), głębi i długości; wino posiadające s., dobrze zbudowane, to wino bogate, przeciwieństwo wina słabego i wodnistego; wino o dobrej s. na ogół ma dobry potencjał starzenia w butelce, a odpowiednia zawartość jego elementów strukturalnych i ich wzajemne oddziaływanie decydują o tym, czy: wypełnia ono usta, ma ciało, ma przyjemną fakturę; s.w. jest kręgosłupem wspierającym jego owocowość; składowe s.w. jako aspekty smaku są czymś namacalnym, trwałym, w odróżnieniu od zmysłowych własności smaku i jakości; solidna s.w. oznacza jego moc i długowieczność; zwykle pojawia się stwierdzenie, że wino jest dobrze zbudowane lub ma dobrą strukturę, co sugeruje kompletność wszystkich jego składowych; dla s.w. białego istotna jest zawartość kwasu, natomiast w przypadku wina czerwonego znaczną rolę odgrywają taniny; bez dobrej struktury wino byłoby słabym, wiotkim

NUNC EST BIBENDUM
(łac.) dosłownie „Teraz pora pić” (in. „A teraz pijemy!”); słynny okrzyk radości Alkaiosa z powodu śmierci Myrsilosa, tyrana Lesbos; fraza pochodzi z ody Horacego, nazywanego poetą wina; cytuje się ją, gdy chce się uczcić wielki lub niespodziewany sukces, radosną nowinę

SZYPUŁKI
części rośliny utrzymujące pojedyncze owoce winorośli; wraz z łodygami wnoszą do wina taniny i chlorofil, które w nadmiarze powodują, że trunek staje się szypułkowy; aby tego uniknąć, stosuje się odpowiednie urządzenia, którymi usuwa się szypułki i łodygi przed wyciskaniem czy maceracją gron

Magazyn Wino, Kwiecień 2017.

festus-zobacz-caly-artykul-w-wersji-pdf

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
SŁOWNIK NA KOŃCU JĘZYKA 201704 | Magazyn Wino was last modified: Maj 21st, 2017 by festus_admin