drappier

DRAPPIER | Champagne, Francja

Pierwsze winorośle w Urville (okręg Bar-sur-Aube) zostały zasadzone ponad 2000 lat temu przez Rzymian. Jednak pierwsze winnice zostały założone dopiero w 1152 roku przez Świętego Bernarda (założyciela opactwa Clairvaux). Siedem wieków później (w 1803 roku) winnice przejął François Drappier, który przez kolejne lata był dostawcą winogron do wielkich domów szampańskich. Moment zwrotny nastąpił w latach trzydziestych, gdy Georges Collot (dziadek od strony matki Michelin’a) po żarliwych dyskusjach z okolicznymi winiarzami, postawił na swoim i zasadził pinot noir. Warto pamiętać, iż dzięki temu został nazwany „ojcem pinot”, a szczep ten obejmuje obecnie 3/4 okolicznych winnic.

W 1952 roku powstał pierwszy szampan, Carte d’Or – z charakterystyczną żółtą etykietą. Kolejnym sukcesem domu Drappier było wprowadzenie w 1968 roku różowego szampana (pomysłodawcą był Michel). Wielkim sukcesem okazało się wyprodukowanie szampana bez dodatku siarczynów Brut Nature Sans Soufre.

Wszystkie szampany Drappier produkowane są metodą jak najbardziej zbliżoną do naturalnej, bez dodatku sztucznych nawozów oraz używaniem najmniejszej wymaganej ilości siarczynów. Nic dziwnego, że ich jakość docenił Charles de Gaulle, zaś rodzina Drappier nazwała jedno z ich flagowych win, jego imieniem. Najlepiej jednak, jak sami ocenimy ich smak!

drappier
Charline, Hugo, Michel, André, Sylvie & Antoine Drappier.

– Drappier blanc de Blancs: Wine Enthusiast 90/100
– Grande Sendree: Wine Enthusiast 94/100, Robert Parker 94/100
– Grande Sendree Rose: Wine Enthusiast 93/100, Wine Spectator 94/100
– Milesime Exception 2008: Wine Enthusiast 93/100
– Quattour Blanc de Quatre Blancs: Wine Enthusiast 91/100
– Brut Nature Sans Soufre: Wine Enthusiast 90/100
– Carte d’Or: Wine Spectator 90/100, Wine Enthusiast 92/100
– Brut Nature Pinot Noir Zero dosage: Wine Enthusiast 91/100

drappier

DRAPPIER | Champagne, Francja was last modified: 15 stycznia, 2018 by festus_admin