castello monsanto

CASTELLO MONSANTO | Toskania, Włochy

Castello Monsanto. Kiedy Aldo Bianchi przybył do Chianti w 1960 roku, nie spodziewał się, że już tam zostanie. Kiedy ujrzał widok z tarasu w Castello di Monsanto, zakochał się w nim bez pamięci. Kilka miesięcy później kupił tą posiadłość i podarował w prezencie swojemu synowi. I chociaż Aldo cenił Chianti głównie za wspaniałe krajobrazy, Fabrizio, jego syn zakochał się w winach, które znalazł w piwnicy. Wraz z żoną Giulianą, postanowili przekształcić lokalne farmy w ogrody winne i rozpoczęli produkcję własnego wina.

W 1962 roku pierwszy raz przeprowadzili winifikację gron z winnicy Il Poggio, w ten sposób narodziło się ich pierwsze Chianti Classico. Od tego czasu rodzina Bianchi przeprowadziła wiele innowacji w produkcji tego sławnego wina z Toskanii. W 1968 roku zadecydowali, iż w produkcji Chianti nie będą wykorzystywać białych odmian winorośli, skupiając całą swoją uwagę na sangiovese.

castello monsanto

castello monsanto

CASTELLO MONSANTO | Toskania, Włochy was last modified: 15 stycznia, 2018 by festus_admin